Четверг, 25.04.2024, 18:34
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная | Каталог статей | Регистрация | Вход
Меню сайта
Форма входа
Категории раздела
Мои статьи [12]
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0
    Живая Лоза
    Главная » Статьи » Мои статьи

    Органический виноградник Живая Лоза. Правила обрезки

    Органический виноградник Живая Лоза

    Основні правила щорічної обрізки молодих

    кущів органічного винограду. (Є. Пригаровський)


     

    В умовах майже всієї території України, за винятком хіба що південного берега Криму на зиму виноград потрібно вкривати. Для полегшення роботи по вкриванню кущів необхідно робити наступне: формувати кущі за типом без штамбового віяла та обрізувати кущі винограду восени. Зазвичай обрізку кущів винограду починають проводити через 2 -3 тижня після повного опадання листя. За зиму під укриттям рани на лозі встигають закоркуватись і при весняному «плаканні» пасока із місць порізів виділятися не буде. Формувати кущі за типом без штамбового віяла потрібно протягом кількох років шляхом правильної обрізки кущів різного віку.

    Перший рік. На посадженому восени чи весною однорічному саджанці потрібно виростити 2 нормально розвинені пагони. Потім обрізати їх восени, залишивши на кожному пагоні по 3 – 4 вічка. Якщо за перший рік на саджанці виростає тільки один пагін, то восени його обрізують, залишаючи 3 – 4 вічка і знову намагаються виростити ті ж самі два пагони.

     Другий рік. За другий рік потрібно виростити 4 добре розвинуті пагони. Весною, коли пагони на наших лозах  досягнуть 4-5 см проводимо відламку зайвих слабкіших пагонів, залишаючи на кожній лозі лише 2 найкраще розвинутих . Для нормального розвитку молодих пагонів протягом сезону проводимо всі необхідні агрозаходи: грамотні та своєчасні поливи та підживлення, мульчування при штамбових кругів, обробка біопрепаратами від хвороб та інш. У середині серпня для кращого визрівання  молоді лози чеканять – видаляють верхівку лози довжиною 20 -30 см. Восени кущ обрізають, залишаючи на ньому два найкраще розвинутих пагони по 5 -6 вічок на кожному.

    Третій рік. Після визволення лози з під зимового укриття потрібно підв*язати дві лози до шпалери горизонтально. Тільки горизонтальне підв*язування плодової лози забезпечує рівномірний розвиток зелених пагонів по всій довжині. На цьому році на молодих кущах може з*явитись перший сигнальний врожай ягід. Та якщо їх буде багато, необхідно залишити лише 2-3 грони для оцінки сорту та його смакових якостей. Восени кущ обрізають залишаючи на ньому  два найкраще розвинені пагони по 6-7 вічок на кожному.

    Четвертий рік. Звільнивши кущ від зимового укриття та підв*язавши плодові лозини до шпалери, виноградар в цьому році готується отримати чималий врожай солодкої ягоди. Для цього необхідно старанно доглядати за кущем, виконуючи всі необхідні органічні агротехнічні прийоми. Обрізка молодого куща в четвертий і послідуючі роки дуже схожа на обрізку третього року, лише замість 6 -7 вічок можна залишити 8 -10 вічок в залежності від характеристик конкретного сорту.

    В подальші роки при умовах старанного догляду за кущами винограду, станом ділянки  та особистого професійного розвитку виноградаря можливо на  кущі замість 2 плодових лоз залишати 3 -4 лози для отримання більших врожаїв не поставивши під загрозу його якість.

    Категория: Мои статьи | Добавил: vinelover (16.01.2014)
    Просмотров: 1119 | Комментарии: 1 | Рейтинг: 5.0/2
    Всего комментариев: 0
    Имя *:
    Email *:
    Код *:
    Сделать бесплатный сайт с uCozCopyright MyCorp © 2024